Prevenirea problemelor digestive în perioada sarbatorilor

Medicii nutriţionişti spun că românii nu trebuie să se priveze de bucuria de a sta la masă lângă cei dragi şi pot mânca câte puţin din fiecare fel, dar numai în cantităţi echilibrate, cu pauze bine delimitate între mese, pentru a rezerva organismului suficient timp pentru digestie. Pentru a contribui la detoxifierea organismului, medicii recomandă ca în fiecare dimineaţă să se consume pe stomacul gol un pahar de apă plată, la temperatura camerei.

In perioada sarbatorilor de iarna o mare pondere in patologie o au tulburarile digestive de tip colica biliara, colecistite, pancreatite.
Persoanele care stiu ca sufera de probleme digestive de tip litiaza biliara, sindroame dispeptice biliare (asa cunoscutele diskinezii biliare), pancreatita, sindrom de colon iritabil sunt sfatuite sa se abtina de la alimentele bogate in grasimi atat de folosite in aceasta perioada. Este greu de urmat acest sfat dar pentru a putea beneficia de petrecerea in liniste si fara evenimente medicale a sarbatorilor de iarna persoanele cu suferinte digestive trebuie sa se abtina de la alimente preparate din porc, atat carne cat si produse din porc proaspete sau afumate, creme, maioneze, oua si alimente preparate cu oua, alcool.

Alimentatia copioasa din aceasta perioada poate determina:

-colica biliara la persoane cu litiaza biliara (dureri in etajul abdominal superior care pot iradia in spate sau umarul drept, greturi, varsaturi, febra);
-colecistita acuta (dureri in abdomenul superior, febra, frisoane, greturi, varsaturi, icter):
-pancreatita acuta (dureri „in bara” in etajul abdominal superior, greata, varsaturi, uneori cu evolutie grava spre soc);
-perforarea unui ulcer gastro-duodenal (durere abdominala acuta, intensa cu contractura abdominala si stare de soc);
-tulburari functionale digestive de tipul intestinului iritabil (balonari, crampe abdominale, emisia unor scaune moi si explozive).

In cazul aparitiei durerilor abdominale adresati-va medicului sau unui serviciu de urgenta unde se poate stabili cauza durerii abdominale si conduita terapeutica.
Este de preferat insa prevenirea patologiei digestive printr-un regim adecvat chiar si in aceasta perioada de sarbatori.

Despre Reflexo-Vital

În salonul noastru vă puteți regăsi sănătatea, frumusețea și tonusul pozitiv de care aveți nevoie și, în același timp, veți descoperi oameni dispuși să vă asculte și să vă ajute cu problemele pe care le întâmpinați.

Problemele de zi cu zi, stresul, supărările, alimentația și chiar societatea pot afecta în foarte mare măsură sănătatea. Terapiile complementare: masajul, reflexoterapia, drenajul limfatic, masajul facial sau cel terapeutic au fost puse de către noi în slujba sănății dumneavoastră.